Pages

piątek, 10 maja 2024

Hummus domowy

 Witajcie po długiej przerwie. U mnie ogromne zmiany nastąpiły, a najważniejsza jest taka, że od kilku miesięcy jestem na diecie, zrzuciłem już 26 kg. Jeszcze 5 zostało do zrzucenia. Od dzisiaj będę Wam prezentował zdrowe przepisy na potrawy które stosuje w swojej diecie wraz z liczbą kalorii do danego posiłku. Na pierwszy rzut idzie hummus domowy, który możecie wykorzystać do kanapek. Cała dieta jest z niskim indeksem glikemicznym. Więc jeśli ktoś chiruje na cukrzyce nie zależnie od typu może te przepisy spokojnie stosować. Oczywiście hummus podajemy z chlebem razowym i porcją warzyw. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

Składniki: 

cieciorka (ciecierzyca) w puszce, bez zalewy - 240 g (1 puszka)

sok ze świeżej cytryny - 24 g (z 0.5 cytryny)

czosnek - 12 g (2 średnie ząbki)

oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)

sól morska jodowana - 1 g (0.25 łyżeczki)

papryka, mielona - 1 g

woda - 20 g (0.1 szklanki)

Wykonanie:

1. Cieciorkę odsączyć z zalewy, przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować składni na pastę. Dodaj oliwę, sok z cytryny i czosnek zmiksuj na gładką masę, dodaj oregano, majeranek, paprykę słodką lub ostrą, pieprz. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dolej wody.

2. Spróbuj w smaku, jeśli jest mało słony dodaj trochę soli jodowanej oraz ziół.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz