Pages

wtorek, 17 marca 2009

Kurczak po grecku


A to pierwsze danie z serii urodzinowej :) A jutro będzie coś słodkiego :) I wcale nie tort :)

Składniki:
  • 2 - piersi z kurczaka (lub 5 - 8 podudzi)
  • 4 marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sos chili
  • koncentrat pomidorowy
  • chili w proszku
  • bulion grzybowy
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
Przygotowanie:

Cebulkę obrac i pokroić w gróbą kostkę, czosnek zmiażdżyć i wrzucić razem z cebulką oraz porem na rozgrzaną oliwę z oliwek, Zarumienić (nie za długo, bo czosnek będzie gorzki. Dodać startą na gróbych oczkach marchewkę i selera (również ztartego). Wszystko razem zeszklić. Na drugiej patelni patelni rozgrzać trochę oliwy i włożyć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka (jeśli mamy podudzia to smażymy je na dużym ogniu aż będą rumiane) i obsypujemy go niewielką ilością chili w proszku, smażymy na dużym ogniu do zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku była to zwykła blaszka do pieczenia) wykładamy zeszklone warzywa, przesypujemy kurczaka i wlewamy ok. szklanki bulionu grzybowego wymieszanego z puszką koncertatu pomidorowego, tak aby zakrywał mięsko. Do wszystkiego dodajemy sosu chili, 2 liście laurowe i mieszamy. Jeśli pieczemy w blaszce zakrywamy ją folią aluminiową, jesli nie no zakrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy makaron i podajemy gorące!






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz