Pages

piątek, 13 marca 2009

Kurczak a'la Winiary


Dzisiaj obiad z serii Leniwa Kuchnia :)

Składniki:
  • 8 sztuk podudzi (ok. kilograma)
  • pomysł na kurczaka w sosie paprykowo - ziołowym (Winiary)
  • 1 kg ziemniaków
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • sos sałatkowy bazyliowo - ziołowy
  • mieszanka sera feta, oliwek i czosnku w sosie winegret
  • oliwa
  • masło
  • sól
Przygotowanie:

Podudzia myjemy i obieramy z resztek piór, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu Pomysłu Winiary. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza i pieczemy 60 minut. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dodajemy ok 2 łyżek masła, 1/4 szklanki mleka i szczyptę gałki muszkoatołowej. Wszystko razem tłuczemy. Kiedy będą się nam gotować ziemniaki, kroimy kapustę pekińską wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy pokrojonego w plasterki i rozdrobnionego pora oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodajemy naszą mieszankę czosnkowo-fetowo-oliwkową wraz z sosem. W szklance przygotowujemy sos sałatkowy i łączymy z sałatką. A miało być na leniwca a tu tyle pracy :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz