Coley według Wikipedi to ryba drapieżna z rodziny dorszowatych żyjąca miedzy innymi w wodach Bałtyku. Jej polska nazwa to Czarniak nazwa ta wzięła się z tąd, że wnętrze pyska ryby jest prawie czarne. Wczoraj przechodząc obok targu ze świeżymi owocami morza zakupiłem sobie dorodnego fileta z Czarniaka :) Szukając przepisu na jej podanie znalazłem pomysł mojego guru kulinarnego jakim jest ś.p. Maciej Kuroń na rybę morską zapiekaną w ziołach :) Powiem Wam tylko tyle, że jedząc tą rybę według tego przepisu czuję się jakbym miał niebo w ustach :) Polecam bardzo ale to bardzo mocno :) A oto przepis na ten pyszny obiad:
Składniki:
- 1 kg czarniaka lub innej ryby morskiej
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- pół łyżeczki suszonego tymianku i tyle samo suszonego kminku
- pół łyżeczki chili
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- 2 łyżki tartej bułki
- 125 ml oliwy
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie kładziemy resztę pomidorów. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy 30 minut, podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz