Szukając pomysłu na dzisiejszy dodatek do kurczaka, ujrzałem na Durszlaku w gorących pomysł Aveliny na pieczarki faszerowane :) Z niewielkimi przeróbkami (bo jakby mogłoby być inaczej!) wykonałem oto takie coś :)
Składniki:
- 8 dużych pieczarek (flat mushrooms)
- 20 dag małych pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebulka
- 1 marchewka
- 125 g mozzarelli startej
- 7 łyżek parmezanu granulowanego
- 1 łyżeczka bazyli, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- łyżeczka vegety
- pieprz, sól
- kostka warzywna knorra
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zarumienić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodać starte na tarce o grubych oczkach małe pieczarki i marchewkę. Wszystko razem smażyć do czasu aż wyparuje cały sok puszczony przez pieczarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, zioła i vegetę. Wszystko razem smażyć jeszcze 7 minut, doprawiając pieprzem, solą i ostrą papryką. Odstawić do ostygniecia. Kiedy nasz farsz będzie chłodny, wymieszać go z mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu. Duże pieczarki obrać, usunąć korzenie i na każdą nałożyć farsz, delikatnie go ubijając, tak aby powstała nam niewielka kopułka. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wrzucić do niego kostkę warzywną i zalać ok. szklanką gorącej wody. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza i zapiekać przez 30 minut. 7 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego i posypać pieczarki resztą parmezanu i odrobiną bazylii. Podawać na ciepło.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz