niedziela, 17 lipca 2011

Pieczarki faszerowane

Szukając pomysłu na dzisiejszy dodatek do kurczaka, ujrzałem na Durszlaku w gorących pomysł Aveliny na pieczarki faszerowane :) Z niewielkimi przeróbkami (bo jakby mogłoby być inaczej!) wykonałem oto takie coś :)

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (flat mushrooms)
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 marchewka
  • 125 g mozzarelli startej
  • 7 łyżek parmezanu granulowanego
  • 1 łyżeczka bazyli, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka vegety
  • pieprz, sól
  • kostka warzywna knorra
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zarumienić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodać starte na tarce o grubych oczkach małe pieczarki i marchewkę. Wszystko razem smażyć do czasu aż wyparuje cały sok puszczony przez pieczarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, zioła i vegetę. Wszystko razem smażyć jeszcze 7 minut, doprawiając pieprzem, solą i ostrą papryką. Odstawić do ostygniecia. Kiedy nasz farsz będzie chłodny, wymieszać go z mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu. Duże pieczarki obrać, usunąć korzenie i na każdą nałożyć farsz, delikatnie go ubijając, tak aby powstała nam niewielka kopułka. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wrzucić do niego kostkę warzywną i zalać ok. szklanką gorącej wody. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza i zapiekać przez 30 minut. 7 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego i posypać pieczarki resztą parmezanu i odrobiną bazylii. Podawać na ciepło. 

 

Smacznego!

0 komentarze: