Pages

niedziela, 24 lipca 2011

Coley zapiekany w ziołach


Coley według Wikipedi to ryba drapieżna z rodziny dorszowatych żyjąca miedzy innymi w wodach Bałtyku. Jej polska nazwa to Czarniak nazwa ta wzięła się z tąd, że wnętrze pyska ryby jest prawie czarne. Wczoraj przechodząc obok targu ze świeżymi owocami morza zakupiłem sobie dorodnego fileta z Czarniaka :) Szukając przepisu na jej podanie znalazłem pomysł mojego guru kulinarnego jakim jest ś.p. Maciej Kuroń na rybę morską zapiekaną w ziołach :) Powiem Wam tylko tyle, że jedząc tą rybę według tego przepisu czuję się jakbym miał niebo w ustach :) Polecam bardzo ale to bardzo mocno :) A oto przepis na ten pyszny obiad:

Składniki:

  • 1 kg czarniaka lub innej ryby morskiej
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku i tyle samo suszonego kminku
  • pół łyżeczki chili
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 125 ml oliwy
  • cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie kładziemy resztę pomidorów. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy 30 minut, podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz