Pages

piątek, 22 lipca 2011

Sałatka nicejska

Kolejna piątkowa kolacja, tym razem z sałatką nicejską, którą pierwszy raz robiłem. Wielkim pomocnikiem w jej wykonaniu okazała się książka Marka Łebkowskiego Doskonała kuchnia Polski :) Sałatka jest prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 duże pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • 130 gram tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory płuczemy i kroimy w kostke. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobne paski. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Natomiast cebulę w cienkie plasterki. Odsączonego tuńczyka rozdrabniamy w jak najmniejsze kawałki. Sok z cytryny ucieramy ze szczyptą soli oraz pieprzem i gdy sól się rozpuści dodajemy bazylię i oliwę, mieszamy. Pomidory, ogórek, paprykę, fasolę i jajka układamy w salaterce. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki, kawałkami tuńczyka i cebulą. Polewamy sosem. Podajemy z bagietką :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz