Kolejna piątkowa kolacja, tym razem z sałatką nicejską, którą pierwszy raz robiłem. Wielkim pomocnikiem w jej wykonaniu okazała się książka Marka Łebkowskiego Doskonała kuchnia Polski :) Sałatka jest prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna :)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 duże pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- 130 gram tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory płuczemy i kroimy w kostke. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobne paski. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Natomiast cebulę w cienkie plasterki. Odsączonego tuńczyka rozdrabniamy w jak najmniejsze kawałki. Sok z cytryny ucieramy ze szczyptą soli oraz pieprzem i gdy sól się rozpuści dodajemy bazylię i oliwę, mieszamy. Pomidory, ogórek, paprykę, fasolę i jajka układamy w salaterce. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki, kawałkami tuńczyka i cebulą. Polewamy sosem. Podajemy z bagietką :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz