Trochę trzeba odpocząć od mięsa i coś zjeść zdrowego a zarazem pysznego. Jako że truskawki są coraz ładniejsze, dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem. Danie to będzie smakowało osobom lubiącym słodycze i zapach cynamonu :)
Składniki:
Składniki:
- 400 gram świeżych truskawek
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 250 gram serka mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu
- opakowanie makaronu tagliatelle
- sól
Przygotowanie:
Truskawki umyć i odciąć zieloną część, pokroić w grubsze plasterki i przełożyć do głębokiego rondelka. Banany obrać i pokroić w grube plastry, dodać do truskawek. Do owoców dodać cukier, syrop klonowy, miód, cynamon i wino. Wszystko podgrzać ze sobą na niewielkim ogniu, aż truskawki puszczą sok. Dodać serek mascarpone i wszystko razem podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Sos powinien być średnio gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Podawać z ugotowanym makaronem tagliatelle.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz