Oczywiście w czerwcu oprócz sezonu na truskawki, leśne czarne jagody i czereśnie, rozpoczyna się sezon na ogórki gruntowe :) Odporny na strachy związane z szalejącą bakterią co to niby przenoszą ogórki, dzisiejszego dnia zakupiłem sobie niewielką ich ilość i poczyniłem pierwsze w tym roku ogórki małosolne :) A tak w ogóle to jutro mija dokładnie 4 lata od dnia kiedy wstąpiłem w związek małżeński :) Jak szybko ten czas leci :)
Składniki:
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy oba końce. Na spód wcześniej umytych słoików kładziemy po liściu chrzanu, kilka pociętych łodyg chrzanu oraz 4 ząbki czosnku, układamy ogórki w słoiku wkładając miedzy nie koperek, zostawiamy u góry trochę miejsca. I na wierzch układamy kwiat koperku. Gorącą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 litr wody - 1 łyżka stołowa gruboziarnistej soli. Zalewamy nasze ogórki tak aby woda zakrywała je całe i zamykamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 - 4 dniach ogórki nadają się do spożycia :)
Smacznego!
Składniki:
- świeże ogórki gruntowe
- gorąca woda
- sól
- łodyga i liść chrzanu
- koperek razem z kwiatem
- czosnek w główkach
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy oba końce. Na spód wcześniej umytych słoików kładziemy po liściu chrzanu, kilka pociętych łodyg chrzanu oraz 4 ząbki czosnku, układamy ogórki w słoiku wkładając miedzy nie koperek, zostawiamy u góry trochę miejsca. I na wierzch układamy kwiat koperku. Gorącą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 litr wody - 1 łyżka stołowa gruboziarnistej soli. Zalewamy nasze ogórki tak aby woda zakrywała je całe i zamykamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 - 4 dniach ogórki nadają się do spożycia :)
Smacznego!
1 komentarze:
Gratulacje z powodu 4 rocznicy, u mnie nie dawno była dopiero druga...czas leci jakoś szybciej po ślubie... Uwielbiam małosolne. Moje będą dobre już jutro :) Zastanawia mnie dlaczego uciąłeś końcówki, nigdy tego nie robię, więc pytam :)
Prześlij komentarz