Pages

sobota, 18 czerwca 2011

Tagiatelle z sosem truskawkowym


Trochę trzeba odpocząć od mięsa i coś zjeść zdrowego a zarazem pysznego. Jako że truskawki są coraz ładniejsze, dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem. Danie to będzie smakowało osobom lubiącym słodycze i zapach cynamonu :)

Składniki:

  • 400 gram świeżych truskawek
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • sól
Przygotowanie:

Truskawki umyć i odciąć zieloną część, pokroić w grubsze plasterki i przełożyć do głębokiego rondelka. Banany obrać i pokroić w grube plastry, dodać do truskawek. Do owoców dodać cukier, syrop klonowy, miód, cynamon i wino. Wszystko podgrzać ze sobą na niewielkim ogniu, aż truskawki puszczą sok. Dodać serek mascarpone i wszystko razem podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Sos powinien być średnio gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Podawać z ugotowanym makaronem tagliatelle. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz