Czas na jakiś deserek. Spacerując ostatnio po jednym z brytyjskich supermarketów, spotkałem na półce puszkę z fajnymi owockami, angielska nazwa to Guava a polska to gruszla (prawie jak gruszka), owoc ten posiada dużą zawartość witaminy C i potasu, a po wyjęciu z puszki wygląda jak pomidor :) Oto co stworzyłem z tego pysznego owocu :)
Składniki:
Przygotować galaretkę według przepisu i zalać nią dno pucharków (w miarę dużych), odstawić do zastygnięcia). Kiedy galaretka stężeje w głębokiej misce ubić kremówkę z łyżką cukru. Kiedy będzie sztywna dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać go z ubitą śmietanką. Napełnić pucharki masą a na wierzchu udekorować odsączonymi owocami guavy (czasami owoce pakowane są do puszki wraz z pestkami, najlepiej jest je usunąć bo są bardzo twarde i psują cały urok deserku). Podawać deserek schłodzony.
Smacznego!
Składniki:
- 400 gram serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- galaretka truskawkowa
- 2 puszki Guavy w syropie (ja użyłem tylko jednej i było trochę mało)
- 1 łyżka cukru
Przygotować galaretkę według przepisu i zalać nią dno pucharków (w miarę dużych), odstawić do zastygnięcia). Kiedy galaretka stężeje w głębokiej misce ubić kremówkę z łyżką cukru. Kiedy będzie sztywna dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać go z ubitą śmietanką. Napełnić pucharki masą a na wierzchu udekorować odsączonymi owocami guavy (czasami owoce pakowane są do puszki wraz z pestkami, najlepiej jest je usunąć bo są bardzo twarde i psują cały urok deserku). Podawać deserek schłodzony.
Smacznego!
2 komentarze:
a jak smakuje ta guava?
ok, dzięki za wytłumaczenie:) jak (jeśli) znajdę guavę to chętnie kupię i wypróbuję;)
Prześlij komentarz