niedziela, 4 lipca 2010

Eton Mess


Dzisiaj kolejny deserek z truskawek, tym razem wykonany przez małżonkę według TEGO przepisu :)

Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z czarnych porzeczek (w oryginalnym przepisie jest sok z granatów lub ocet balsamiczny)
  • 10 średnich bez
  • 550 ml Whipping cream (w Polsce używamy śmietany kremówki)
Przygotowanie:

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, pokroić w średniej wielkości kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i zalać sokiem z czarnej porzeczki, odstawić. Whipping cream ubić z cukrem (jeśli używamy kremówki możemy pominąć cukier), tak aby była gęsta ale nie sztywna. Bezy pokruszyć w większe kawałki i dodać do ubitej masy, dodać większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Wymieszać i nakładać do pucharków. Posypać pozostałością truskawek i można od razu podawać.





Smacznego!

0 komentarze: