Dzisiaj kolejny deserek z truskawek, tym razem wykonany przez małżonkę według TEGO przepisu :)
Składniki:
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, pokroić w średniej wielkości kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i zalać sokiem z czarnej porzeczki, odstawić. Whipping cream ubić z cukrem (jeśli używamy kremówki możemy pominąć cukier), tak aby była gęsta ale nie sztywna. Bezy pokruszyć w większe kawałki i dodać do ubitej masy, dodać większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Wymieszać i nakładać do pucharków. Posypać pozostałością truskawek i można od razu podawać.
Smacznego!
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z czarnych porzeczek (w oryginalnym przepisie jest sok z granatów lub ocet balsamiczny)
- 10 średnich bez
- 550 ml Whipping cream (w Polsce używamy śmietany kremówki)
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, pokroić w średniej wielkości kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i zalać sokiem z czarnej porzeczki, odstawić. Whipping cream ubić z cukrem (jeśli używamy kremówki możemy pominąć cukier), tak aby była gęsta ale nie sztywna. Bezy pokruszyć w większe kawałki i dodać do ubitej masy, dodać większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Wymieszać i nakładać do pucharków. Posypać pozostałością truskawek i można od razu podawać.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz