niedziela, 6 czerwca 2010

Cukiniowe tagiatelle z kurczakiem


Pora wrócić do przepisów i gotowania :) Przez czas trwania konkursu nazbierało się kilka potraw do zamieszczenia :) Na początek potrawa przygotowana przez moją żonę według TEGO przepisu :)

Składniki:
  • 3 małe cukinie
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • 20 dag małych pieczarek (nie obierać)
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w drobne kawałki. Cebulkę drobno posiekać, zmiażdżyć czosnek (w tym wypadku te składniki były pominięte, bo po prostu zabrakło ich w domu :P), wrzucić do kurczaka, zalać sosem sojowym wymieszać dokładnie i odstawić. Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić na cieniutkie paski obieraczką do warzyw. zagotować w garnku wodę, lekko posolić i podgotować w niej cukinię (nie dłużej niż 2 minuty), potem odcedzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Usmażyć dobrze kurczaka w marynacie, wyjąć z patelni. Wrzucić marchewkę, posypać ją majerankiem i chwilę podsmażyć. Dorzucić kurczaka, polać keczupem i bardzo dokładnie wymieszać, Pieczarki nie obierając przekroić na pół, wysypać na patelnie z niewielką ilością masła, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Na tależ wyłożyć porcję cukinii, posypać kurczakiem i pieczarkami.



Smacznego!

0 komentarze: