Oczywiście wszyscy odgadli co przedstawiało zdjęcie w ostatniej notce :) Były to bataty, czyli słodkie ziemniaki. Dopiero niedawno odkryłem smak tego warzywa, i myśląc, co by tu z niego zrobić wymyśliłem małe kuleczki do herbaty, mam nadzieję, że będą Wam smakowały :)
Składniki:
Do wysokiej miski przesiać 4 szklanki mąki, dodać proszek do pieczenia i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Batata obrać, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. W mące zrobić wgłębienie, wyłożyć tam startego batata, wbić całe jajka, wlać olej, jogurt naturalny i olejek migdałowy. Wsypać dużą garść rodzynek. Wszystko zacząć zagniatać. Jeśli w czasie zagniatania ciasto będzie zbyt luźne po odrobinie dosypywać mąki i dalej zagniatać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby nie przyklejało się do ręki. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Z ciasta urywać małe kawałki i formować niewielkie kulki. Podczas robienia kulki delikatnie zanurzyć ją w mące i jeszcze chwilę poformować, następnie położyć ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Należy zostawić odrobinę miejsca pomiędzy kulkami, tak aby miały gdzie rosnąć :) Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli kulki wcześniej zaczną brązowieć, można je wtedy wyjąć. Podawać z herbata lub innymi napojami :)
Smacznego!
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duży batat (tutaj użyłem tej białej odmiany, ale można użyć też tej pomarańczowej)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- garść rodzynek
- 1/2 olejku migdałowego
Do wysokiej miski przesiać 4 szklanki mąki, dodać proszek do pieczenia i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Batata obrać, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. W mące zrobić wgłębienie, wyłożyć tam startego batata, wbić całe jajka, wlać olej, jogurt naturalny i olejek migdałowy. Wsypać dużą garść rodzynek. Wszystko zacząć zagniatać. Jeśli w czasie zagniatania ciasto będzie zbyt luźne po odrobinie dosypywać mąki i dalej zagniatać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby nie przyklejało się do ręki. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Z ciasta urywać małe kawałki i formować niewielkie kulki. Podczas robienia kulki delikatnie zanurzyć ją w mące i jeszcze chwilę poformować, następnie położyć ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Należy zostawić odrobinę miejsca pomiędzy kulkami, tak aby miały gdzie rosnąć :) Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli kulki wcześniej zaczną brązowieć, można je wtedy wyjąć. Podawać z herbata lub innymi napojami :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz