Składniki:
Przygotowanie:
Do wok'a lub głębokiej patelni wkładamy ok. 0,5 kostki smalcu i rozgrzewamy, dodając pokrojoną w plasterki cebulę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki i wsypujemy na rozgrzany smalec. Smażymy. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski, dodając do ziemniaków. Cienką kiełbasę kroimy w kostkę również dodając na patelnię. Kiedy ziemniaki będą rumiane dodajemy pomidory. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut, dodając między czasie przyprawy według gustu. Żeby uzyskać lepszy smak, możemy na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodporne i podpiec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez ok. 15 minut.
Smacznego!
- 7 - 10 ziemniaków
- puszka pomidorów pokrojonych
- pętelek ciękiej kiełbasy
- 2 - 3 kolorowe papryki
- 2 cebulki
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka w proszku, wegeta
- smalec
Przygotowanie:
Do wok'a lub głębokiej patelni wkładamy ok. 0,5 kostki smalcu i rozgrzewamy, dodając pokrojoną w plasterki cebulę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki i wsypujemy na rozgrzany smalec. Smażymy. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski, dodając do ziemniaków. Cienką kiełbasę kroimy w kostkę również dodając na patelnię. Kiedy ziemniaki będą rumiane dodajemy pomidory. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut, dodając między czasie przyprawy według gustu. Żeby uzyskać lepszy smak, możemy na koniec wszystko przełożyć do naczynia żaroodporne i podpiec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni przez ok. 15 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz