Składniki:
Steki rozbić tłuczkiem jeśli są grube, w misce wymieszać ok. 1/3 szklanki oleju z ziołami i przyprawami (ilość dowolna), zalać steki i dokładnie wymieszać, przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu w oleju do czasu aż mąka się zarumieni (ok. 1 minuty). Przełożyć steki do blaszki lub naczynia żaroodpornego, włożyć pół kostki smalcu i dolać ok. pół szklanki wody. Obrać cebulę pokroić w grubsze palsterki i dodać do steków, wszystko wymieszać między czasie dodając 2 liście laurowa. Blaszke przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 60 min (w przypadku wołowiny pieć dłużej z racji tego że jest twardsza). Między czasie delikatnie mieszać. Mniej więcej 15 minut przed końcem zdjąć folię i przestawić piekarnik na termoobieg. Uważać żeby nie spalić steków. Podawać z zemniakami.
Smacznego!
- 5 - 7 gotowych steków (wołowe lub wieprzowe)
- 4 - 5 cebul
- mąka
- smalec
- pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany, sól, bazylia, oregano, liść laurowy, przyprawa do pieczenia mięs
Steki rozbić tłuczkiem jeśli są grube, w misce wymieszać ok. 1/3 szklanki oleju z ziołami i przyprawami (ilość dowolna), zalać steki i dokładnie wymieszać, przykryć folią aluminiową i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu w oleju do czasu aż mąka się zarumieni (ok. 1 minuty). Przełożyć steki do blaszki lub naczynia żaroodpornego, włożyć pół kostki smalcu i dolać ok. pół szklanki wody. Obrać cebulę pokroić w grubsze palsterki i dodać do steków, wszystko wymieszać między czasie dodając 2 liście laurowa. Blaszke przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 60 min (w przypadku wołowiny pieć dłużej z racji tego że jest twardsza). Między czasie delikatnie mieszać. Mniej więcej 15 minut przed końcem zdjąć folię i przestawić piekarnik na termoobieg. Uważać żeby nie spalić steków. Podawać z zemniakami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz