niedziela, 24 stycznia 2010

Rice tonight


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • słoiczek sosu Chicken tonight (Knorr)
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • ryż w woreczkach
  • przyprawa curry
  • puszka pomidorów
  • 20 dag startej mozzarelli i mieszanka granulowanych serów żółtych
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, chilli w proszku, suszony koperek, pietruszka i majeranek
Przygotowanie:

  Na blachę do pieczenia wylewamy sos i dodajemy do niego pokrojone pieczarki, 1 cebulę, pomidory z puszki i mieszankę suszonych ziół (według uznania), oraz doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i cebuli wyrabiamy masę jak na kotlety mielone, doprawiamy pieprzem i solą. Tworzymy nieduże kulki maksymalnie do 3 cm średnicy  i wkładamy do sosu wylanego na blaszce. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Pieczemy przez 40 minut, co jakiś czas mieszając aby pulpety nam się nie spaliły. W tym czasie nalewamy do garnka wody i dodajemy do niej przyprawę curry (tak jak na opakowaniu), gotujemy w niej ryż. Pod koniec pieczenia wyjmujemy blaszkę i wszystko posypujemy mozzarellą i serem granulowanym i wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z ryżem na gorąco.



  25 stycznia 2010: Na gorącą prośbę Zmorki zamieszczam zdjęcie słoika po sosie Chicken tonight :)



Smacznego!

0 komentarze: