wtorek, 25 listopada 2008

Spaghetti


Składniki:
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 puszki pomidorów (pokrojonych)
  • 20 dag pieczarek
  • 3 marchewki
  • nać selera
  • 1 papryka
  • 20 dag żółtego sera
  • słoik sosu bolonese lub innego do spaghetti
  • papryka w proszku, bazylia (najlepiej świeża), oregano, kostka rosołowa, vegeta, pieprz i sól
  • makaron spaghetti
Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię kroimy w kostkę cebulę i zarumieniamy na złoty kolor, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy 2 minuty (czosnek należy smażyć bardzo krótko, ponieważ długo smażony staje się gorzki), następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażmy aż pociemnieją. Następnie dodajemy startą na gróbych oczkach marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy mięso mielone. Dusimy wszystko do czasu kiedy mięso nie zmieni koloru, podlewając między czasie wodą tak aby się nie przypaliło. Kiedy już to zrobi dokładamy do tego pomidory i dusimy jakieś 30 - 40 minut. Kiedy upłynie czas dodajemy sos ze słoika i doprawiamy przyprawami. Kostkę rosołową nie rozpuszczamy w wodzie tylko całą dodajemy do sosu (sztuk jedna). Myjemy nać z selera i drobno pokroiwszy dodajemy do sosu. Wszystko dusimy jeszcze 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron i trzemy na gróbych oczkach ser. Podajemy na dużym talerzu posypane serem i przyozdobione natką z selera

0 komentarze: