Składniki:
Na rozgrzaną patelnię kroimy w kostkę cebulę i zarumieniamy na złoty kolor, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy 2 minuty (czosnek należy smażyć bardzo krótko, ponieważ długo smażony staje się gorzki), następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażmy aż pociemnieją. Następnie dodajemy startą na gróbych oczkach marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy mięso mielone. Dusimy wszystko do czasu kiedy mięso nie zmieni koloru, podlewając między czasie wodą tak aby się nie przypaliło. Kiedy już to zrobi dokładamy do tego pomidory i dusimy jakieś 30 - 40 minut. Kiedy upłynie czas dodajemy sos ze słoika i doprawiamy przyprawami. Kostkę rosołową nie rozpuszczamy w wodzie tylko całą dodajemy do sosu (sztuk jedna). Myjemy nać z selera i drobno pokroiwszy dodajemy do sosu. Wszystko dusimy jeszcze 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron i trzemy na gróbych oczkach ser. Podajemy na dużym talerzu posypane serem i przyozdobione natką z selera
- 0,5 kilograma mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 puszki pomidorów (pokrojonych)
- 20 dag pieczarek
- 3 marchewki
- nać selera
- 1 papryka
- 20 dag żółtego sera
- słoik sosu bolonese lub innego do spaghetti
- papryka w proszku, bazylia (najlepiej świeża), oregano, kostka rosołowa, vegeta, pieprz i sól
- makaron spaghetti
Na rozgrzaną patelnię kroimy w kostkę cebulę i zarumieniamy na złoty kolor, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy 2 minuty (czosnek należy smażyć bardzo krótko, ponieważ długo smażony staje się gorzki), następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażmy aż pociemnieją. Następnie dodajemy startą na gróbych oczkach marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy mięso mielone. Dusimy wszystko do czasu kiedy mięso nie zmieni koloru, podlewając między czasie wodą tak aby się nie przypaliło. Kiedy już to zrobi dokładamy do tego pomidory i dusimy jakieś 30 - 40 minut. Kiedy upłynie czas dodajemy sos ze słoika i doprawiamy przyprawami. Kostkę rosołową nie rozpuszczamy w wodzie tylko całą dodajemy do sosu (sztuk jedna). Myjemy nać z selera i drobno pokroiwszy dodajemy do sosu. Wszystko dusimy jeszcze 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron i trzemy na gróbych oczkach ser. Podajemy na dużym talerzu posypane serem i przyozdobione natką z selera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz