Składniki:
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ją ok 20 minut i odsedzić. Przełożyć spowrotem do garnka, wlać ok litry wody (może być trochę więcej), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek oraz około pół kostki smalcu. Dusić to wszystko, między czasie pokroić w kostkę cienką kiełbasę i dodać do kapusty. Opłukać suszone grzyby, jeśli są duże to je pokroić i również wrzucić do kapusty. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i smażyć na patelni na dużym ogniu żeby się mocniej zarumieniło. Następnie wrzucić do garnka. Dusić wszystko ok 40 minut dodając po drodze całą przyprawę do bigosu, 2 liście laurowe, kilkaaście ziarenek ziela angielskiego oraz koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawić solą i pieprzem oraz dodać ok 6 łyżek mąki. Ten przepis jest ba bigos świąteczny, w lecie można dodać do niego np. cukinię zamiast mięsa :)
Smacznego!
- 2 - 4 kg kiszonej kapusty
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 30 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 50 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
- 40 dag mięsa wieprzowego
- smalec
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do bigosu
- sól, pieprz
- mąka
- liść laurowy, ziele angielskie
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ją ok 20 minut i odsedzić. Przełożyć spowrotem do garnka, wlać ok litry wody (może być trochę więcej), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek oraz około pół kostki smalcu. Dusić to wszystko, między czasie pokroić w kostkę cienką kiełbasę i dodać do kapusty. Opłukać suszone grzyby, jeśli są duże to je pokroić i również wrzucić do kapusty. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i smażyć na patelni na dużym ogniu żeby się mocniej zarumieniło. Następnie wrzucić do garnka. Dusić wszystko ok 40 minut dodając po drodze całą przyprawę do bigosu, 2 liście laurowe, kilkaaście ziarenek ziela angielskiego oraz koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawić solą i pieprzem oraz dodać ok 6 łyżek mąki. Ten przepis jest ba bigos świąteczny, w lecie można dodać do niego np. cukinię zamiast mięsa :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz