wtorek, 1 lipca 2025

Fit jagodzianki 🙂

 Sezon na czarne jagody w pełni. Więc nie mogło zabraknąć jagodzianek 🙂 W wersji fit oczywiście 🙂


Składniki na zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej typu 700
  • Łyżeczka ksylitolu

Składniki (na ok. 13 jagodzianek):

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typu 700 + dodatkowe 0,5 szkl. do podsypywania podczas zagniatania ciasta
  • 200 ml ciepłego mleka
  • Szczypta soli
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub troszkę więcej, jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • 35 g prawdziwego masła
  • ok. 300 g jagód do nadziewania (mogą być świeże, mogą być mrożone, można nawet zastąpić truskawkami i też będzie pysznie) + ksylitol/erytrol do ich posłodzenia

Składniki na kruszonkę

  • 40 g ksylitolu/erytrolu
  • 50 g mąki orkiszowej typu 700
  • 30 g prawdziwego masła

Przygotowanie:

    1. Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do szklanki kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem (podgrzałem je 30 sekund w mikrofali), dodajemy ksylitol i mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. W misce miksujemy na gładką masę jajko i żółtka z ksylitolem.
    3. Rozpuszczamy masło (ponownie użyłem mikrofali na 30 sekund) i odstawiamy na bok.
    4. Do dużej miski dodajemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i przygotowaną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut (na tym etapie będzie się mocno kleić do rąk).
    5. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż odklei nam się od rąk (trzymamy dodatkowe pół szklanki mąki z boku i jeśli po 10 minutach zagniatania nadal ciasto będzie się mocno kleiło do rąk to podsypujemy stopniowo mąką aż przestanie).
    6. Formujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    7. Wykładamy wyrośnięte ciasto na blat i dzielimy na 13 równych części (lub jeżeli nie zależy Wam na równych bułeczkach i chcecie zrobić różne ich rozmiary, po prostu odrywajcie sobie dowolną ilość masy). Dłońmi delikatnie rozgniatamy ciasto na boki (możemy podsypać troszkę blat mąką), aby nie było za grube i formujemy okrągły lub owalny kształt. Na środek wysypujemy ok. 2 łyżeczki jagód (lub ile zdołacie pomieścić bez przedziurawienia ciasta :D) oraz ok. pół łyżeczki ksylitolu/erytrolu. Ciasto zalepiamy jak pieroga, delikatnie i dokładnie, aby jagody nam nie wypłynęły (choć i tak podczas pieczenia z pewnością ucieknie trochę soku).
    8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane bułeczki zalepioną stroną do dołu, pozostawiamy między nimi ok. 3-centymetrowe odstępy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 45 minut. W tym czasie bułeczki powinny jeszcze lekko wyrosnąć.
    9. W międzyczasie zagniatamy dokładnie w misce wszystkie składniki na kruszonkę. Odstawiamy na bok.
    10. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (nada bułkom złocistego koloru) i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
    11. Wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika nagrzanego na 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25 minut (nie za długo, aby nie były twarde), aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

0 komentarze: