niedziela, 3 sierpnia 2025

Domowy burger

 Domowy burger


Wołowina mielona - 171 g

Czerwona cebula - 33 g

Pomidor - 40 g

Bułka do hamburgerów - 77 g (ja użyłem tej z Lidla)

Ogórek konserwowy - 20 g

Plasterek sera Cheddar - 25 g

Rukola - 10 g

Musztarda sarepska - 10 g

Sos Mild piri piri mayo - 10 g

Sól, pieprz czarny


Wołowinę doprawić solą i pieprzem, uformować kotleta. Cebulę, pomidora i ogórka pokroić w plastry. Na rozgrzaną pustelnię do grillowania położyć kotleta i smażyć z każdej strony 3 - 4 minuty. Obok położyć plastry cebuli i również zgrillować. Na odwróconego kotleta położyć plaster sera i poczekać aż się lekko roztopi. Bułkę przekroić na pół i podpiec z wewnętrznej strony na patelni. Następnie bułkę posmarować musztarda, położyć rukolę, cebulę i ogórka konserwowego. Następne kotleta, polać go piri piri mayo i położyć plastry pomidora. Przykryć drugą połową bułki. 

596 kcal. Białko 49 g, Tłuszcze 23 g, Węglowodany 44 g



0 komentarze: