sobota, 31 maja 2014

Paneer Bhurji

Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kuchni indyjskiej i średnio ostrych smaków oraz wegetarian. Danie to wykonywane jest z tradycyjnego indyjskiego sera paneer,  przypomina formą pastę. Przepis pochodzi z TEJ strony. Zapraszam.

Składniki:

  • 20 dag startego sera paneer
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonej lub w proszku kozieradki (ja użyłem w proszku)
  • szczypta gram masala
  • 4 - 5 łyżek mleka nisko tłuszczowego
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju
  • posiekane świeże liście kolendry do ozdobienia, lub tak jak w moim przypadku świeży koperek
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i papryczkę chili. Smażymy do czasu, aż cebulka zrobi się nam szklista i dodajemy kurkumę, mieloną papryczkę chili, kminek, kolendrę oraz kozieradkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy posiekanego pomidora. Dusimy wszystko razem aż pomidor nam zmięknie, około 3 - 4 minut. Dodajemy starty ser paneer i dokładnie mieszamy. Smażymy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko, zwiększamy ogień i mieszając dusimy do czasu aż mleko nam odparuje a ser nie będzie się przyklejał do patelni. Dodajemy szczyptę gram masala i mieszamy. Dekorujemy liśćmi kolendry lub koperku. Podajemy na gorąco. Ja podałem z pieczywem czosnkowym.


Smacznego!

2 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Ja sobie kupiłam kilka mieszanek indyjskich przypraw (nie każdy składnik można kupić, żeby samemu komponować) i też czasami się bawię w kuchnię Indii. Ale takiego sera to już w żaden sposób nie mogłabym dostać, chyba że przez internet.

Marcela pisze...

mmmm.. po zdjęciach widać, że miałeś prawdziwą ucztę!