Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kuchni indyjskiej i średnio ostrych smaków oraz wegetarian. Danie to wykonywane jest z tradycyjnego indyjskiego sera paneer, przypomina formą pastę. Przepis pochodzi z TEJ strony. Zapraszam.
Składniki:
- 20 dag startego sera paneer
- 1 drobno posiekana cebulka
- 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
- 1 drobno posiekany pomidor
- szczypta kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonej lub w proszku kozieradki (ja użyłem w proszku)
- szczypta gram masala
- 4 - 5 łyżek mleka nisko tłuszczowego
- sól
- 1/2 łyżki oleju
- posiekane świeże liście kolendry do ozdobienia, lub tak jak w moim przypadku świeży koperek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i papryczkę chili. Smażymy do czasu, aż cebulka zrobi się nam szklista i dodajemy kurkumę, mieloną papryczkę chili, kminek, kolendrę oraz kozieradkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy posiekanego pomidora. Dusimy wszystko razem aż pomidor nam zmięknie, około 3 - 4 minut. Dodajemy starty ser paneer i dokładnie mieszamy. Smażymy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko, zwiększamy ogień i mieszając dusimy do czasu aż mleko nam odparuje a ser nie będzie się przyklejał do patelni. Dodajemy szczyptę gram masala i mieszamy. Dekorujemy liśćmi kolendry lub koperku. Podajemy na gorąco. Ja podałem z pieczywem czosnkowym.
Smacznego!
2 komentarze:
Ja sobie kupiłam kilka mieszanek indyjskich przypraw (nie każdy składnik można kupić, żeby samemu komponować) i też czasami się bawię w kuchnię Indii. Ale takiego sera to już w żaden sposób nie mogłabym dostać, chyba że przez internet.
mmmm.. po zdjęciach widać, że miałeś prawdziwą ucztę!
Prześlij komentarz