Wątróbka należy do tych rzeczy na które muszę mieć naprawdę dużą ochotę żeby sobie ją przyrządzić. Robię ją bardzo rzadko, ostatnio kilka lat temu. Dzisiaj przepis z jabłkiem i cebulką, zapraszam.
Składniki:
- 70 dag wątróbki wieprzowej
- 4 jabłka
- 4 cebule
- 2 szklanki mleka
- 3 - 4 łyżki smalcu
- łyżeczka masła
- mąka
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie usunąć wszystkie żyły, są one twarde i niesmaczne. Najłatwiej zrobić to, krojąc wątróbkę odkrawając kolejne plastry z zewnątrz, tak że na końcu zostanie nam sam środek z żyłami. Następnie pokroić w mniej więcej 2 centymetrowe kawałki i zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Wątróbkę zalewamy po to aby straciła swoją gorycz. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy jabłka na rumiany kolor. Tak przygotowane jabłka wykładamy do rondelka i posypujemy majerankiem. Cebulę kroimy na półplasterki i smażymy na łyżce smalcu aż się zeszkli. I przekładamy do jabłek. Wątróbkę odcedzamy z mleka, obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu 3 minuty z każdej strony. Dodajemy do rondelka. Całość zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 5 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podczas całego procesu smażenia i duszenia nie solimy ani nie pieprzymy wątróbki. Sól powoduje, że wątróbka staje się twarda. Gotowe danie doprawiamy dopiero na talerzu. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub chlebem.
1 komentarze:
A ja solę wątróbkę i wysmażam na rumiano, bo lubimy taką trochę podeszwę :-D Z jabłuszkiem nie jadłam, chociaż wiem, że to podobno bardzo pasuje.
Prześlij komentarz