Dzisiaj przyszedł czas na zaprezentowanie świątecznego obiadu w wykonaniu mojej żony, na podstawie przepisu Joasi. Obiad jest pyszny i super wygląda.
Składniki:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzewamy olej, obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, wino i masło. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso.
Obraną marchew kroimy w plasterki, wkładamy do osobnego rondla, podlewamy sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, solimy i dodajemy łyżeczkę masła i dusimy około 15 minut (marchewka powinna być jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy żurawinę i resztę posiekanego czosnku. Po 2 - 3 minutach zdejmujemy z ognia.
Wystudzone mięso kroimy w plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dekorujemy wedle uznania połówkami gruszek, marchewką i żurawinami z sosu. Do sosu dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i polewamy mięso.
Na pół godziny przed podaniem wstawiamy indyka do piekarnika i podgrzewamy w temperaturze 170 stopni C. Tak przyrządzone mięso podajemy bez dodatków.
Smacznego!
Składniki:
- 2 połówki piersi z indyka (ok. 70 dag)
- puszka gruszek w syropie
- 3 łyżki białego wina
- kostka rosołowa drobiowa
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka tymianku
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- łyżeczka mąki
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzewamy olej, obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, wino i masło. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso.
Obraną marchew kroimy w plasterki, wkładamy do osobnego rondla, podlewamy sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, solimy i dodajemy łyżeczkę masła i dusimy około 15 minut (marchewka powinna być jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy żurawinę i resztę posiekanego czosnku. Po 2 - 3 minutach zdejmujemy z ognia.
Wystudzone mięso kroimy w plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Dekorujemy wedle uznania połówkami gruszek, marchewką i żurawinami z sosu. Do sosu dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i polewamy mięso.
Na pół godziny przed podaniem wstawiamy indyka do piekarnika i podgrzewamy w temperaturze 170 stopni C. Tak przyrządzone mięso podajemy bez dodatków.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz