Już od kilku dni wszyscy odwiedzający mogą wziąć udział w konkursie urodzinowym, z niecierpliwością czekam na pierwsze zdjęcia konkursowe, a między czasie poczęstuje Was czymś bardzo pysznym. Dzisiejszy obiad w wykonaniu mojej żony :)
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy olej i wysypujemy na niego pokrojoną w kostkę cebulkę i w plasterki pieczarki. Smażymy do czasu aż cebulka się nam zeszkli i dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Chwilę smażymy, dodajemy keczup i sos sojowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ziarenkami smaku. z lodówki wyjmujemy ciasto francuskie, rozkładamy je i kroimy w prostokąty wielkości 5x10 cm. Na każdym prostokącie kładziemy usmażonego kurczaka. Boki prostokąta malujemy rozkłóconymi jajkami. Ewentualnie na kurczaka kładziemy trochę sera i przykrywamy drugim prostokątem ciasta i zalepiamy boki. Wierzch nacinamy wzdłuż nożem i smarujemy jajkiem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Tarty nie zakryte pod koniec pieczenia posypujemy serem. Podajemy z dowolną sałatką, ewentualnie polane keczupem.
Smacznego!
A jutro planuję przygotować baraninę z pesto i pokruszonymi płatami lasagne :) Zapraszam :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dag ugotowanej piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 125 g pieczarek
- sól, pieprz majeranek
- 2 jajka
- ziarenka smaku
- 2 łyżki keczupu i 3 łyżki sosu sojowego
- starta mozarella
- olej
Na patelni rozgrzewamy olej i wysypujemy na niego pokrojoną w kostkę cebulkę i w plasterki pieczarki. Smażymy do czasu aż cebulka się nam zeszkli i dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Chwilę smażymy, dodajemy keczup i sos sojowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ziarenkami smaku. z lodówki wyjmujemy ciasto francuskie, rozkładamy je i kroimy w prostokąty wielkości 5x10 cm. Na każdym prostokącie kładziemy usmażonego kurczaka. Boki prostokąta malujemy rozkłóconymi jajkami. Ewentualnie na kurczaka kładziemy trochę sera i przykrywamy drugim prostokątem ciasta i zalepiamy boki. Wierzch nacinamy wzdłuż nożem i smarujemy jajkiem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Tarty nie zakryte pod koniec pieczenia posypujemy serem. Podajemy z dowolną sałatką, ewentualnie polane keczupem.
Smacznego!
A jutro planuję przygotować baraninę z pesto i pokruszonymi płatami lasagne :) Zapraszam :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz