Jakiś czas temu obiecałem Wam podać przez siebie opracowany sos węgierski do placków ziemniaczanych
Oto dzisiaj i on się pojawia :)
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż nam się to zeszkli i dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę wołowinę. Smażymy 10 minut, następnie dodajemy kostkę rosołową i dalej dusimy kolejne 5 minut. Obieramy pieczarki i kroimy w paski razem z korzonkami, wrzucamy na patelnię i dusimy przez 10 minut. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, która również ląduje na patelni wraz z liściami laurowymi. Dusimy wszystko 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki i sok z cytryny, dusząc kolejne 8 minut. Następnie kroimy w drobną kosteczkę papryki i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i kwas. Wszystko dusimy do uzyskania naprawdę bardzo gęstego sosu. Na koniec dodajemy sos chili, sól, pieprz i dusimy 5 minut. Sos podajemy posmarowany na placku ziemniaczanym wielkości patelni na naleśniki. Łącznie sos należy dusić nie krócej niż 1,5 godziny i nie dłużej niż 2 godziny.
Smacznego!
Oto dzisiaj i on się pojawia :)
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- Olej
- 0,5 kilograma wołowiny (może być wieprzowina)
- 1 kostka rosołowa grzybowa
- 15 dag pieczarek
- 1 duża marchewka
- 2 liście laurowe
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 papryki kolorowe (czerwona i zielona), papryczka chili
- 3 ogórki kiszone
- 0,5 szklanki kwasu z ogórków
- Sos chili, sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż nam się to zeszkli i dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę wołowinę. Smażymy 10 minut, następnie dodajemy kostkę rosołową i dalej dusimy kolejne 5 minut. Obieramy pieczarki i kroimy w paski razem z korzonkami, wrzucamy na patelnię i dusimy przez 10 minut. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, która również ląduje na patelni wraz z liściami laurowymi. Dusimy wszystko 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki i sok z cytryny, dusząc kolejne 8 minut. Następnie kroimy w drobną kosteczkę papryki i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i kwas. Wszystko dusimy do uzyskania naprawdę bardzo gęstego sosu. Na koniec dodajemy sos chili, sól, pieprz i dusimy 5 minut. Sos podajemy posmarowany na placku ziemniaczanym wielkości patelni na naleśniki. Łącznie sos należy dusić nie krócej niż 1,5 godziny i nie dłużej niż 2 godziny.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz