Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, sałatka bez, której ja osobiście nie wyobrażam sobie uczty świątecznej :)
Składniki:
Przygotowanie:
Buraczki razem ze skórką gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie. Ostudzamy je i obieramy, następnie trzemy na tartce na oczkach do tarcia ziemniaów na placki :). Następnie dodajemy chrzan ze słoiczków, lub obieramy świerzy i ścieramy na tej samej tartce. Dodajemy do buraków, a następnie dodajemy 2 lub 3 łyżki octu, ok. 3 łyżek cukru i trochę soli. Następnie ręką lub łyżką mieszamy wszystkie składniki aż stworzą jednolitą konsystencję. Przekładamy ćwiklę do słoiczków i przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Ćwikłę aby była dobra należy zrobić 3 lub 4 dni przed świętami.
Smacznego!
Składniki:
- 4 - 5 kilogramów buraków
- 2 - 3 słoiczki chrzanu (może być więcej, w zależności jak ostrą chcemy mieć ćwikłę), a najlepiej taki świeży w korzonkach (do kupienia na targu lub sklepach), ilość świerzego powinna być taka po starciu jak te 3 słoiczki ze sklepu
- ocet
- sól, cukier
Przygotowanie:
Buraczki razem ze skórką gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie. Ostudzamy je i obieramy, następnie trzemy na tartce na oczkach do tarcia ziemniaów na placki :). Następnie dodajemy chrzan ze słoiczków, lub obieramy świerzy i ścieramy na tej samej tartce. Dodajemy do buraków, a następnie dodajemy 2 lub 3 łyżki octu, ok. 3 łyżek cukru i trochę soli. Następnie ręką lub łyżką mieszamy wszystkie składniki aż stworzą jednolitą konsystencję. Przekładamy ćwiklę do słoiczków i przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Ćwikłę aby była dobra należy zrobić 3 lub 4 dni przed świętami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz