niedziela, 28 września 2008

Pieczeń rzymska


Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • 2 cebule, 2 kolorowe papryki, koncentrat pomidorowy
  • bułka tarta, 2 jajka
  • 25 dag pieczarek
  • sól, pieprz, suszone zioła, kostka rosołowa, krojone pomidory z puszki
  • czerwona papryka w proszku (słodka)

Przygotowanie:

1. Pieczarki podsmażyć na patelni, do głebokiej miski włożyć mięso mielone.
2. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w grubszą kostkę.
3. Do mięsa dodać paprykę, cebulkę, podsmażone pieczarki, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz jajka. Wszystko wymieszać i dodać bułkę tartą (ilość w zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję pieczeni, im więcej tym będzie lepsza). Wszystko dopawić solą i pieprzem, oraz papryką w proszku i suszonymi ziołami. Jeszcze raz wymieszać.
4. Całą masę przełożyć do wąskiej prostokątnej blaszki i po wierzchu posypać jeszcze raz ziołami. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40-50 minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Smacznego!

0 komentarze: