piątek, 25 lipca 2014

Karkówka pieczona pod kiszoną kapustą

Jest wiele wariacji na temat karkówki z kiszoną kapustą w kulinarnym świecie. Mam i ja swoją :) Karkówka w tej wersji jest bardzo miękka i aromatyczna po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam.

Składniki:

  • kilogram karkówki bez kości
  • kilogram kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 20 dag pieczarek
  • 300 gram pasty pomidorowej lub przecieru
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • olej
Przygotowanie:

Karkówkę pokroić na grube plastry, obsypać solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nasza karkówkę z obydwu stron około minuty każdą. Obsmażoną karkówkę odstawić na bok. Na oleju z karkówki podsmażyć pokrojoną w grube półplasterki cebulkę i pokrojone pieczarki. Kiedy cebulka nam się zeszkli dodać starte na grubych oczkach marchewki i smażyć wszystko ok 5 minut. Dodać do patelni wypłukaną raz kapustę, zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Smażyć 7 minut. Następnie dodać pastę pomidorową, pokrojone śliwki, doprawić solą i pieprzem i wszystko dusić 10 minut. Na spód naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, na nią wyłożyć karkówkę i wszystko przykryć resztą kapusty. Naczynie zakryć folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Ostatnie pół godziny piec bez przykrycia. Podawać z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi.


Smacznego!

2 komentarze:

Sylwia pisze...

ale do kiszonej kapusty ogóry małosolne ???? przepis brzmi ciekawie czy to czasem nie smakuje jak bigos ? lubię bigos więc jak się ochłodzi to spróbuję ;-)

Marzynia Mamcia pisze...

To chyba od tego kwasu mięso robi się takie miękutkie, ja też lubię różne rzeczy zapiekać w kapuście, z tym że w niższej temperaturze i dłużej. A ogórek do mięsiwa - oczywiście :-)