Jest wiele wariacji na temat karkówki z kiszoną kapustą w kulinarnym świecie. Mam i ja swoją :) Karkówka w tej wersji jest bardzo miękka i aromatyczna po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam.
Składniki:
- kilogram karkówki bez kości
- kilogram kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 10 dag suszonych śliwek
- 20 dag pieczarek
- 300 gram pasty pomidorowej lub przecieru
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na grube plastry, obsypać solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nasza karkówkę z obydwu stron około minuty każdą. Obsmażoną karkówkę odstawić na bok. Na oleju z karkówki podsmażyć pokrojoną w grube półplasterki cebulkę i pokrojone pieczarki. Kiedy cebulka nam się zeszkli dodać starte na grubych oczkach marchewki i smażyć wszystko ok 5 minut. Dodać do patelni wypłukaną raz kapustę, zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Smażyć 7 minut. Następnie dodać pastę pomidorową, pokrojone śliwki, doprawić solą i pieprzem i wszystko dusić 10 minut. Na spód naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, na nią wyłożyć karkówkę i wszystko przykryć resztą kapusty. Naczynie zakryć folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Ostatnie pół godziny piec bez przykrycia. Podawać z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi.
Smacznego!
2 komentarze:
ale do kiszonej kapusty ogóry małosolne ???? przepis brzmi ciekawie czy to czasem nie smakuje jak bigos ? lubię bigos więc jak się ochłodzi to spróbuję ;-)
To chyba od tego kwasu mięso robi się takie miękutkie, ja też lubię różne rzeczy zapiekać w kapuście, z tym że w niższej temperaturze i dłużej. A ogórek do mięsiwa - oczywiście :-)
Prześlij komentarz