niedziela, 29 grudnia 2013

Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejna tegoroczna potrawa świąteczna, którą spokojnie mogę zaliczyć do tych ulubionych, Zawsze smakowało mi połączenie śledzie, pieczarek i koncentratu pomidorowego. Na pewno za rok znowu zagoszczą na moim wigilijnym stole :) Przepis na te śledziki znalazłem Tutaj

Składniki:

  • 0,5 kilograma solonych filetów śledziowych
  • 4 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

2 -3 godziny przed przygotowaniem potrawy, śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy. Przez ten czas zmieniamy wodę kilka razy. Kiedy uznamy, że są już wystarczająco mało słone, dokładnie odsączamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i wszystko razem dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia (jeśli dodamy śledzie zanim pieczarki i cebula ostygną to po prostu śledzie się nam rozpadną). Kiedy pieczarki z cebulką będą już zimne, dodajemy oliwę z oliwek i śledzie, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy schłodzone.


Smacznego!

2 komentarze:

Sylwia pisze...

pierwsze moje wrażenie "ło matko bosko śledź i pieczarka ??" ale w sumie lubię śledzie uwielbiam pieczarki więc może być dobre ;-) jak zrobię nie omieszkam Cię o tym poinformować :-)

Marzynia Mamcia pisze...

Ryby i grzyby to nasze polskie połączenie, które dla mnie jest wspaniałe! Wszystkiego dobrego w 2014 i bloguje dalej, Mężczyzno gotujący!