Jedną z potraw przygotowanych prze ze mnie na tegoroczne święta była pierś indyka faszerowana boczkiem i suszoną żurawiną. Ta pyszna potrawa nadaje się nie tylko na świąteczny czas ale również na inne okazje. Wszystkim bardzo smakowała :)
Składniki:
- 1 pierś indyka
- 25 dag boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę
- 300 gram suszonej żurawiny
- 4 łyżki musztardy francuskiej takiej z ziarenkami
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Pierś indyka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem i położyć na desce do krojenia. Nożem o ostrym zakończeniu nacinać otwory w piersi i wpychać do nich na przemian żurawinę (100 - 150 gram) i boczek. Kiedy nasza pierś będzie wystarczająco nafaszerowana, oprószyć ją pieprzem i solą i ładnie ukształtować (można użyć sznurka do pieczenia lub długich wykałaczek). Na spód naczynia do pieczenia wysypać trochę boczku, ułożyć na nim nasze mięso, odstawić. W salaterce wymieszać oliwę, musztardę oraz 150 gram żurawiny, dodać poszatkowaną natkę pietruszki i wszystko razem ze sobą połączyć. Tak przygotowaną pastą dokładnie obtoczyć naszego indyka z wierzchu i po bokach, lekko ją do niego dociskając tak aby nie odpadała. Resztą boczku obsypać indyka po bokach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1,5 godziny. Podawać w dowolnych kombinacjach.
Smacznego!
2 komentarze:
Pięknie uformowana i na pewno soczysta (ta skórka się przypiekła, ale nic to). No i fajne naczynie do zapiekania :-)
Bardzo lubię takie nadziewane mięsa, elegancko i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz