Świąteczne dni minęły bardzo szybko i przyszedł czas na pokazanie nowych potraw jakie w tym roku trafiły na nasz stół. Oprócz tradycyjnych świątecznych dań, takich jak uszka z barszczem, czy schab ze śliwką, w tym roku przygotowałem śledzie pod winną pierzynką i paszteciki grzybowe do barszczu czerwonego. Jako pierwsze pokazuje Wam śledziki :)
Składniki:
- 5 solonych płatów śledziowych
- 2 ogórki kiszone
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 -2 jabłka
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie przez 4 - 5 godzin, opłukać pod bieżącą wodą. Do salaterki wlać olej, włożyć do niego dokładnie odsączone z wody płaty śledziowe, dodać liście laurowe i ziele angielskie i przykryć pokrojoną w półplasterki i sparzoną wrzątkiem cebulą. Odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z oleju płaty, dokładnie odsączyć, pokroić na średniej szerokości paski i ułożyć na półmisku. Chrzan połączyć ze startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami, sokiem z cytryny, jogurtem i ubitą kremówką, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na ułożone śledzie rozłożyć naszą cebulkę z oleju, posypać pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i całość przykryć masą chrzanowo jabłkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
1 komentarze:
ja robię takie
1 śledź
2 cebula
3 majonez
4 ziemniak
5 majonez
6 marchew
7 majonez
8 jajko
szkoda ze teraz opublikowałeś ale może na sylwka spróbuję ;-)
Prześlij komentarz