Przy okazji halloween wczoraj drążyłem dynię a dzisiaj były muffinki dyniowe z figami :)
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
mokre:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
plus suszone figi, trochę cynamonu i cukru brązowego
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą składniki mokre i w oddzielnym naczyniu wymieszać składniki suche, przełożyć składniki mokre do suchych i dokładnie wszystko wymieszać, dodać pokrojone drobno figi i połączyć z masą muffinkową. Nałożyć masę do foremek na muffinki, wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem brązowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 - 30 minut.
Puree z dyni - wydrążony miąższ z dyni włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć je i piec w piekarniku przez ok. godzinę, Następnie schłodzić i zmiksować blenderem. Jeśli podczas robienia muffinek zostanie nam trochę puree, można je zamrozić.
I dynia :)
Smacznego!
4 komentarze:
Świetne połączenie, figi to jest MOC!
cudowne! i ta figa... <3
U Ciebie też rządzi dynia :) Ciekawy pomysł z figami.
no nareszcie !
fajne te Twoje muffinki całe takie "straszne "
Prześlij komentarz