środa, 31 października 2012

Muffinki z dynią i figami

Przy okazji halloween wczoraj drążyłem dynię a dzisiaj były muffinki dyniowe z figami :)

Składniki:

suche:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
mokre:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
plus suszone figi, trochę cynamonu i cukru brązowego

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą składniki mokre i w oddzielnym naczyniu wymieszać składniki suche, przełożyć składniki mokre do suchych i dokładnie wszystko wymieszać, dodać pokrojone drobno figi i połączyć z masą muffinkową.  Nałożyć masę do foremek na muffinki, wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem brązowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 - 30 minut. 

Puree z dyni - wydrążony miąższ z dyni włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć je i piec w piekarniku przez ok. godzinę, Następnie schłodzić i zmiksować blenderem.  Jeśli podczas robienia muffinek zostanie nam trochę puree, można je zamrozić. 


I dynia :)


Smacznego!

4 komentarze:

Ania pisze...

Świetne połączenie, figi to jest MOC!

Zuza pisze...

cudowne! i ta figa... <3

Gosia Oczko pisze...

U Ciebie też rządzi dynia :) Ciekawy pomysł z figami.

Sylwia pisze...

no nareszcie !
fajne te Twoje muffinki całe takie "straszne "