Rzadko gości na moim stole biała kiełbasa. Ostatni raz jadłem ją ładnych kilka lat temu. Przeglądając jedną z książek kulinarnych znalazłem pomysł na białą kiełbasę w sosie chrzanowo-musztardowym. I powiem Wam, że danie może nie wygląda zbyt apetycznie, ale w smaku jest wyśmienite. Przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała Kuchnia Polska"
Składniki:
- 1 kg białej surowej lub parzonej kiełbasy
- 20 dag cebuli
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 18%
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- 100 gr utartego chrzanu
- 1 łyżka musztardy angielskiej Colman's lub francuskiej
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach masła, oprószamy mąką i rumienimy. Kiełbasę płuczemy, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i śmietanę, dodajemy liście laurowe i goździki, gotujemy 15 minut i wyjmujemy kiełbasę, liście laurowe i goździki. Do bulionu dodajemy cebulę, chrzan i musztardę, gotujemy mieszając 10 minut. Miksujemy, przecieramy przez sito i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodajemy pozostałe masło i kiełbasę. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i podajemy z ziemniakami pure.
Smacznego!
9 komentarze:
Ostatnio dodajesz nie moje smaki. Wcześniej seler i teraz kiełbara. Nie lubię:)
Ale wiernie czekam na coś, co bym pożarła przez monitor;)
no nie, ja protestuję! już druga osoba dzisiaj kusi mnie przepyszną białą kiełbasą a ja jej nie mam :-(
proszę mnie nie dręczyć!
Białą kiełbasę uwielbiam, ale w takiej wersji widzę pierwszy raz. :) Za pewne bosko smakuje. :)
Biała kiełbasa jest boska, ale zdecydowanie wolę ją z ketchupem. Ani chrzanu, ani tym bardziej musztardy nie zdzierżę. :(
Wierzę na słowo, że była przepyszna;) Chętnie sama bym ją zjadła:)
ja tam jestem na oknie ^^
Mężczyzno, kuchnię mogłabym rzucić tylko dla takiego faceta, jak Ty.
Bo ON by wtedy siedział w kuchni...
Pozdrowienia, pamiętam o Was!
Marzynia
Witam , wpadłam tutaj przypadkiem i chyba zostanę.Mój mężczyzna gotuje tylko wodę na kawe czy herbatę. A ja robię białą kiełbasę tak:
kilka surowych układam w naczyniu żaroodpornym, przekładam je śliwkami kalifornijskim i przykrywam pokrojona w krążki cebulę.Podlewam małą ilością wody i do piekarnika.Piecze / zapieka / się w temp. 180-200st.c. do momentu odparowania nadmaru wody .Też pyszna. Pozdrawiam
Jagoda
to u nas w Mielcu było :)
Prześlij komentarz