Składniki:
- 1 kg żeberek podzielonych na mniejsze porcje
- 1 duża cebula
- 20 dag pieczarek
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 kolorowe papryki
- sól, pieprz
- szklanka posiekanego świeżego koperku
- 1 szklanka jasnego piwa
- pół szklanki sosu BBQ
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka curry
Żeberka opłukać pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem i solą, wstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na 4 części. Na spód naczynia żaroodpornego położyć żeberka oraz ziemniaki. Cebulę pokroić w grube plastry i razem z pokrojonymi na 4 części pieczarkami dodać do żeberek. Marchewkę kroimy w plasterki a paprykę w grubszą kostkę i również dodajemy do reszty. W dużym naczyniu mieszamy piwo z pozostałymi składnikami oprócz koperku i zalewamy nasze żeberka i warzywa. Na koniec dodajemy nasz koperek i wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 do 2 godzin, co pół godziny mieszając. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
2 komentarze:
Fajny pomysł;)
Mniam! :-)
Prześlij komentarz