poniedziałek, 7 czerwca 2010

Tuńczyk w sosie bolognese


Kilka tygodni temu mnie i moją żonę odwiedziła rodzinka mieszkająca przez jakiś czas w Italii :) I w prezencie od nich dostaliśmy kolorowy prawdziwy włoski makaron w kształcie serduszek. Makaron ten nie dość że był kolorowy, to jeszcze był smakowy :) Miedzy innymi serduszka posiadały smak pomidorowy i szpinaku. Zastanawiając się, jaki sos do niego przygotować, pomyślałem sobie, że najlepszy będzie z tuńczyka :) A tak na marginesie jeszcze raz dziękujemy za pyszny makaron :*

Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • opakowanie makaronu (w tym wypadku była to włoska pasta)
  • 1 cebulka
  • słoik sosu bolognese
  • sól, pieprz, dowolne zioła
  • olej
Przygotowanie:

Na patelnię wylać odrobinę oleju i wrzucić pokrojona w drobniutką kosteczkę cebulkę. Lekko ją podsmażyć i dodać lekko odsączonego tuńczyka. Smażyć ok. 7 minut a następnie wylać sos bolognese. Po kilku minutach kiedy sos się rozgrzeje i nabierze smaku tuńczyka, doprawić przyprawami i ziołami. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć porcjami na talerz. Polać sosem i ewentualnie posypać startym żółtym serem (w tym przypadku było bez sera). Podawać na gorąco!





Smacznego!

  A mam jeszcze do Was pytanie :) Czy wiecie co to jest? Powiem, że wcale nie jest to marchewka :P I jak tak, to jakie potrawy z tego przygotowujecie? :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

sweet potato , pieczone bardzo dobre ;] pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Do salatki z pieczonych warzyw nadaja sie swietnie, zreszta taka salatka to rewelka ktora odkrylam bardzo niedawno. Odsylam do Bei, ma u siebie co najmniej 2 przepisy na salatki do ktorych mozna je uzyc.