Sos Madras jest ostrym czerwonym sosem, którego nazwa wywodzi się od nazwy południowo indyjskiego miasta Madras. Jest on specjalnie przeznaczony do mięs takich jak jagnięcina, wieprzowina czy kurczak, ale niekiedy również podawany z krewetkami. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w sosie Madras, przygotowany do Gnocchi czyli polskich kopytek :)
Składniki:
Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, oraz czosnek granulowany. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, chili i smażymy ok 7 minut. Następnie dodajemy nieobrane pieczarki (jeśli są większe kroimy je na 4 części) oraz pokrojone wzdłuż korzonki. Smażymy 15 minut. Kiedy ubędzie nam cały płyn i pozostanie olej dodajemy sos Madras. Dodajemy sól. I jeszcze dusimy 3 minuty. Podajemy na gorąco z gnocchi :)
Smacznego!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 średniej wielkości cebulka
- 20 dag bardzo małych pieczarek
- sól, mielone chili, czosnek granulowany
- niewielka ilość oleju
- sos madras
Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, oraz czosnek granulowany. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, chili i smażymy ok 7 minut. Następnie dodajemy nieobrane pieczarki (jeśli są większe kroimy je na 4 części) oraz pokrojone wzdłuż korzonki. Smażymy 15 minut. Kiedy ubędzie nam cały płyn i pozostanie olej dodajemy sos Madras. Dodajemy sól. I jeszcze dusimy 3 minuty. Podajemy na gorąco z gnocchi :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz