Szukając jakiegoś fajnego przepisu na obiad i zastanawiając się miedzy papryką faszerowaną a bigosem z młodej kapusty, wybór padł na rybę zapiekaną w warzywach :) Jak to zwykle bywa przepis tworzyłem podczas przygotowywania potrawy :) A o to co z tego wyszło:
Składniki:
- 75 dag filetów rybnych z mintaja lub pangi (można użyć innych)
- 3 cebule
- 1 por
- 25 dag pieczarek
- łyżka sosu worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminku
- puszka pomidorów bez skóry
- sól, pieprz, świeży koperek
- olej
Przygotowanie:
Rybę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obydwu stron pieprzem, solą i curry, odstawić. W średniej wielkości rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać do niego pokrojoną w półplasterki cebulę, pora sos worcestershire oraz łyżeczkę curry. Warzywa zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony w prasce czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko smażyć ze sobą 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w średniej wielkości kawałki paprykę, pomidory z puszki, zioła prowanslaskie oraz kminek. Całość dusić przez 15 minut, doprawiając pieprzem i solą. Gotowe warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć w nie naszą rybę, nie mieszać ich ze sobą. Niezakryte naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 30 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać obficie świeżym koperkiem. Rybę podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub młodymi ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz