Pages

sobota, 2 lipca 2011

Ryba zapiekana z warzywami


Szukając jakiegoś fajnego przepisu na obiad i zastanawiając się miedzy papryką faszerowaną a bigosem z młodej kapusty, wybór padł na rybę zapiekaną w warzywach :) Jak to zwykle bywa przepis tworzyłem podczas przygotowywania potrawy :) A o to co z tego wyszło:

Składniki:

  • 75 dag filetów rybnych z mintaja lub pangi (można użyć innych)
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 25 dag pieczarek
  • łyżka sosu worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminku
  • puszka pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz, świeży koperek
  • olej
Przygotowanie:

  Rybę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obydwu stron pieprzem, solą i curry, odstawić. W średniej wielkości rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać do niego pokrojoną w półplasterki cebulę, pora sos worcestershire oraz łyżeczkę curry. Warzywa zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony w prasce czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko smażyć ze sobą 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w średniej wielkości kawałki paprykę, pomidory z puszki, zioła prowanslaskie oraz kminek. Całość dusić przez 15 minut, doprawiając pieprzem i solą. Gotowe warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć  w nie naszą rybę, nie mieszać ich ze sobą. Niezakryte naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 30 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać obficie świeżym koperkiem. Rybę podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub młodymi ziemniakami. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz