Pages

piątek, 1 lipca 2011

Sałatka z paluszków krabowych surimi


Od dawna miałem ochotę na zrobienie czegoś z paluszków krabowych. Zastanawiając się nad dzisiejszą kolacją przyszedł mi do głowy pomysł na taką sałatkę :)

Składniki:

  • 40 dag paluszków krabowych surimi
  • 150 gram makaronu ryżowego, ewentualnie nudle
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka kukrydzy
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • pół puszki ananasa
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej dijon
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. W kubku wymieszać majonez, jogurt i musztardę, dodać zmiażdżony w prasce czosnek. Wymieszać i odstawić na godzinę. Makaron odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Do głębokiej miski pokroić w drobną kostę cebulkę i w półcentymetrowe plasterki nasze paluszki krabowe. Odsączyć kukurydzę i wsypać do miski. Dodać do niej pokrojonego ananasa, wystudzony makaron ryżowy i pokrojone w kostkę jajka. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z chlebem lub bagietkami czosnkowymi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz