Od dawna miałem ochotę na zrobienie czegoś z paluszków krabowych. Zastanawiając się nad dzisiejszą kolacją przyszedł mi do głowy pomysł na taką sałatkę :)
Składniki:
- 40 dag paluszków krabowych surimi
- 150 gram makaronu ryżowego, ewentualnie nudle
- 1 mała czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- puszka kukrydzy
- 4 ugotowane na twardo jajka
- pół puszki ananasa
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej dijon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. W kubku wymieszać majonez, jogurt i musztardę, dodać zmiażdżony w prasce czosnek. Wymieszać i odstawić na godzinę. Makaron odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Do głębokiej miski pokroić w drobną kostę cebulkę i w półcentymetrowe plasterki nasze paluszki krabowe. Odsączyć kukurydzę i wsypać do miski. Dodać do niej pokrojonego ananasa, wystudzony makaron ryżowy i pokrojone w kostkę jajka. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z chlebem lub bagietkami czosnkowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz