Pages

niedziela, 10 lipca 2011

Bigos z młodej kapusty


Wystarczy tych eksperymentów, czas przygotować coś typowo domowego. Jako że pora roku obfituje w młodą kapustę, marchewkę no i cukinię, dzisiaj zaserwowałem bigos z młodej kapusty :) Tyle go wyszło że wystarczy na najbliższe 2 tygodnie :)

Składniki:

  • 2 młode kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 cukinie
  • 30 dag chudej wieprzowiny
  • 30 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • przyprawa do bigosu z firmy Vegeta
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • pieprz, sól
  • 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki smalcu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, zacząć smażyć, po 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wszystko razem smażyć 20 minut. Do dużego garnka włożyć smalec, pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz zmiażdżony czosnek, liście laurowe ziele angielskie. Do tego dodać posztkowaną kapustę i ocet, oraz dolać ok 1,5 litra wody. Garnek postawić na ogniu i gotować przez 20 minut, następnie dodać podsmażoną kiełbasę z miesem i przyprawę do bigosu. Wszystko dusić ze sobą 10 minut, następnie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, koncentrat pomidorowy i wino oraz ostrą paprykę i ziarenka smaku. Wszystko razem gotować do czasu aż kapusta i wieprzowina będę miękkie. Doprawić pieprzem i solą. Podawać na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz