Pages

sobota, 16 lipca 2011

Knedle z truskawkami i musem truskawkowo jagodowym


Cóż tu napisać? :) Pyszne kluseczki z truskawkami w środku polane pysznym musem truskawkowo jagodowym :) Pomysł zaczerpnąłem z bloga Nikol z niewielkimi przeróbkami oto przed Wami moje wydanie :)

Składniki:

  • 300 gram białego sera
  • 300 gram ugotowanych ziemniaków przemielonych maszynką lub dobrze stłuc 
  • 150 gram mąki przennej
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • truskawki ok. 15 sztuk
Mus:

  • 20 dag truskawek
  • 20 dag czarnych jagód, lub borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

W głębokiej misce zagnieść ciasto, powinno lekko przyczepiać się do dłoni. Wyjąć je na stolnice, zrolować i pociąć na ok. 15 kawałków. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć i na środek położyć truskawkę. Zrobić kulkę. Knedle gotować w garnku w nieosolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Knedle są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ciepłe knedle polać obficie przygotowanym ze zmiksowanych owoców razem z cukrem i jogurtem musem. Można również podawać na zimno.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz