Dzisiejszy obiad wykonałem według przepisu Panny Malwiny :) Potrawa ta wyśmienita jest dla ludzi lubiących naprawdę ostre dania :) Z niewielkimi zmianami wygląda ona tak:
Składniki:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, wykładamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szafran, pietruszkę i natkę kolendry. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory i wywar. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Dodajemy ostrą papryczkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i groszek cukrowy. Wszystkie składniki dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka każda o wadze 150 g
- szczypta szafranu ok 12 g
- sól, pieprz
- 200 ml wywaru z kostki rosołowej drobiowej
- pół puszki pomidorów bez skórki, pokrojonych
- 1 cebula
- pół papryczki jalapeno (ja użyłem papryczki habanero), przy krojeniu uwaga na oczy, usta i nos :)
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (ja użyłem 1,5 łyżeczki suszonej)
- 250 dag pieczarek
- 150 g groszku cukrowego
- ok. pół szklanki kuskusu na osobę
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, wykładamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szafran, pietruszkę i natkę kolendry. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory i wywar. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Dodajemy ostrą papryczkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i groszek cukrowy. Wszystkie składniki dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
12 gram szafranu? Toż to majątek kosztuje i jeszcze nazywanie tego 'szczyptą'?
OdpowiedzUsuńZawsze mozesz dodac vegety, bedzie taniej a walory smakowe podobne :P Przepis to nie wyrocznia, zawsze mozna cos zmienic :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń