Pages

sobota, 30 kwietnia 2011

Ryba po grecku


Oj dawno nie było tej rybki w warzywach :) No i jeszcze jak do tej pory na moim blogu się nie pojawiła. Miała być na Święta Wielkanocne, ale i tak wszystkiego było dużo, więc na stole wylądowała dzisiaj :)

Składniki:

  • 4 duże filety z białej ryby (mintaj lub panga)
  • 4 cebule
  • 1 por
  • 10 marchewek
  • 1 pietruszka lub 1/4 selera
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, cukier, pieprz, zmielona słodka papryka
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 ziarek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka octu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:

Obieramy warzywa, ścieramy na dużych okach, cebulę i por kroimy w półplasterki. Smażymy cebule razem z porem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Oddzielnie dudsimy pozostałe warzywa i dodajemy do nich cebulę. Dodajemy wodę, pieprz i liść. Dodajemy przecier, sól, cukier i paprykę. Dusimy 20 minut. Dodajemy ocet, sok z cytryny, mąke mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw energicznie mieszając. Masa powinna zgęstnieć, odstawiamy w chłodne miejsce. Filety oprószamy sola i pieprzem, smażymy na oleju z obu stron. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę warzyw, na nią układamy rybę i przykrywamy kolejną warstwą warzyw. Wstawiamy do lodówki do ostygniecia. Rybę podajemy na zimno, ale równie dobrze smakuje na gorąco.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz