Uwielbiam jajka w każdej postaci, a faszerowane pieczarkami szczególnie. Oto one:
Składniki:
Jajka obrać ze skorupek i ostrożnie przekroić na połówki. Łyżeczką usunąć żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do głębokiej salaterki i rozdrobnić (można użyć łyżeczki, widelca, zetrzeć na tarce). Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wykorzystać również korzonki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pieczarki, kostkę rosołową, majeranek i paprykę. Wszystko razem dusić ok. 15 minut. Doprawić solą morską i pieprzem. Potrzymać kilka minut na ogniu. Kiedy pieczarki lekko nam przestygną, dodać je do żółtek. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy wszystko ze sobą. Doprawiamy pieprzem i solą i ponownie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy miejsca po żółtkach. Gotowe jajka układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Jajka możemy na koniec posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
- 2 łyżki masła
- kostka rosołowa drobiowa
- 1 cebula
- łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Jajka obrać ze skorupek i ostrożnie przekroić na połówki. Łyżeczką usunąć żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do głębokiej salaterki i rozdrobnić (można użyć łyżeczki, widelca, zetrzeć na tarce). Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wykorzystać również korzonki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pieczarki, kostkę rosołową, majeranek i paprykę. Wszystko razem dusić ok. 15 minut. Doprawić solą morską i pieprzem. Potrzymać kilka minut na ogniu. Kiedy pieczarki lekko nam przestygną, dodać je do żółtek. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy wszystko ze sobą. Doprawiamy pieprzem i solą i ponownie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy miejsca po żółtkach. Gotowe jajka układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Jajka możemy na koniec posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz