Pages

niedziela, 22 maja 2011

Żurawinowa niedziela


Odkąd istnieje blog, nie było jeszcze dwóch przepisów w jednej notce. Dzisiaj jest inaczej, a to za sprawą kluczowego składnika obydwu potraw, a mianowicie żurawiny. Na pierwszy ogień prezentuje Wam pysznego kurczaka pieczonego w soku żurawinowym.

Kurczak w sosie żurawinowym


Składniki:
  • 5 - 6 części kurczaka, mogą być podudzia
  • 1,5 szklanki soku żurawinowego
  • 5 łyżeczek dżemu żurawinowego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 szklanki cydru gruszkowego
  • 5 goździki
  • sól, pieprz
  • 15 dag masła
  • pół filiżanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie:


Kurczaka umyć i nasmarować 2 łyżeczkami dżemu żurawinowego oraz mieloną papryką. Odstawić do lodówki na pół godziny. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i obsmażyć w nim z każdej strony kurczaka na rumiany kolor. Do naczynia żaroodpornego wlać sok z żurawin, dodać resztę dżemu oraz cydr gruszkowy i wrzucić goździki oraz ok. pół łyżeczki soli i trochę zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć do tego zarumienionego kurczaka. Nasz sos powinien zakrywać kurczaka do 1/4 wysokości, może być nawet trochę więcej. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1 godzinę i 20 minut, lub trochę dłużej w zależności od tego, kiedy nas sos zacznie się gotować. Od chwili rozpoczęcia gotowania się sosu pieczemy 40 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy naczynie żaroodporne i odlewamy z niego do rondelka ok. 1,5 szklanki sosu i ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika. Sos w rondelku doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy go śmietanką wymieszaną z mąką. Kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem polanego sosem.



Gruszki w earl grey'u


Drugim przepisem są gruszki kóre niedawno znalazłem u Mirabeki :) Są pyszne :) Moje proporcje są trochę inne niż na Jej blogu, bo robiłem na większą ilość gruszek :)

Składniki:

  • 4 szklanki wrzątku
  • 4 saszetki herbaty earl grey
  • 5 gruszek
  • 1 szklanka ciemnego cukru brązowego
  • 16 suszonych moreli
  • szklanka suszonych żurawin
  • 10 winogron
  • 8 gożdzików
Przygotowanie:

  Herbatę zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Wyjąć saszetki herbaty, przelać esencję do garnka, wsypać brązowy cukier i stopniowo podgrzewając doprowadzić do jego rozpuszczenia. Kiedy nasza herbata zacznie się gotować dodać do niej gruszki, goździki i morele. Wszystko razem gotować 5 minut, następnie dodać suszoną żurawinę i gotować jeszcze minutę. Odcedzić nasze owoce i ułożyć ja na półmisku (ja użyłem małego kwadratowego naczynia żaroodpornego), ładnie poukładać dekorując dodatkowo winogronem. Herbatę ponownie postawić na ogień i gotować do czasu aż zostanie jej ok 1 szklanki w miarę gęstej. Polać nią nasze owoce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz