Pages

sobota, 14 sierpnia 2010

Chow mein


No i już po urlopie. Tak szybko minęło te 11 dni, że nawet nie wiadomo kiedy i znowu trzeba było wracać do UK. Ale najważniejsze spray załatwiliśmy i teraz spokojnie możemy się przygotowywać do wykańczania naszego domu :) Jak pewnie zaważyliście nie było ostatnio żadnego nowego przepisu, więc spieszę z nadrabianiem zaległości :) Dzisiaj ryż i chińskie warzywka :)

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 20 dag malutkich pieczarek
  • zestaw świeżych warzyw chińskich (mogą być mrożone)
  • 120 gram sosu Chow mein (szukać na półkach z chińskimi przyprawami i sosami lub kupić TUTAJ)
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich (firmy Appetita)
  • 2 małe cebulki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej
  • ryż
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i kurczaka oraz czosnek. Chwilę podsmażyć aż cebulka się zeszkli i wrzucić pieczarki, większe przekroić na pół. Wszystko smażyć przez 7 minut. Bakłażana umyć przekroić na pół i usunąć miąższ, pozostawiając jakiś centymetr białej części od skórki. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Następnie spłukać sól i pokroić go w kostkę. Wrzucić na patelnię i smażyć z pozostałymi składnikami kolejne 7 minut. Wrzucić pokrojoną w plasterki cukinię i zestaw chińskich warzyw. Podlać wodą i dusić 15 minut. Ugotować ryż. Kiedy zacznie się gotować do warzyw wlać sos Chow mein i dodać przyprawę do potraw chińskich. Dusić jeszcze 7 minut. Podawać z ryżem na gorąco. Przepis bierze udział w akcji Cukiniowy sierpień 2010



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz