Jaka jest Wasza ulubiona sałatka podawana razem z kotletami mielonymi? Moją obok mizerii jest sałatka z buraczków czerwonych. Lubie ten słodki smak buraków, mieszających się z zapachem smażonych kotletów. W rodzinnym domu, buraczki robione były zawsze z octem, solą i cukrem, natomiast w domu żony, buraczki robi się jeszcze ze śmietaną. Kiedy wczoraj myślałem o obiedzie, zacząłem szukać innych pomysłów na te czerwone warzywka :) I znalazłem coś takiego. Skuszony dodatkami poczyniłem niniejsze buraczki:
Składniki:
Buraczki zetrzeć na na tarce o grubych oczkach. Do drugiej salaterki wycisnąć czosnek i wymieszać go z solą, dodać obie musztardy, majonez i cukier, wymieszać. Dodać sos do startych buraczków i wszystko razem ze sobą dokładnie połączyć. Salaterkę z sałatką przykryć talerzykiem, lub folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać do obiadu.
Smacznego!
Składniki:
- 75 dag ugotowanych czerwonych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy węgierskiej (firmy Kamis), musztarda bardzo ostra
- 1 łyżka musztardy kremskiej (firmy Roleski), wiadomo musztarda łagodna
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Buraczki zetrzeć na na tarce o grubych oczkach. Do drugiej salaterki wycisnąć czosnek i wymieszać go z solą, dodać obie musztardy, majonez i cukier, wymieszać. Dodać sos do startych buraczków i wszystko razem ze sobą dokładnie połączyć. Salaterkę z sałatką przykryć talerzykiem, lub folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać do obiadu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz